Η ιστορία της κροκέτας(History of croquettes)

By Comments: No comment Tags:

Όλοι γνωρίζουμε λίγο ή πολύ τι είναι οι κροκέτες, όμως ποιά πραγματικά  είναι η ιστορία τους? Από που προήλθαν? Ποιος τις εμπνεύστηκε?

Κροκέτες είναι μικρές μπαλίτσες που περιέχουν, συνήθως ως κύρια συστατικά, πουρέ πατάτας ή κιμά (μοσχαρίσιο, βοδινό, κοτόπουλο, ή γαλοπούλα), οστρακοειδή , ψάρια , τυριά , λαχανικά. Aναμιγνύεται με μπεσαμέλ ή καφέ σάλτσα , αυγό , κρεμμύδι , μπαχαρικά και βότανα, κρασίγάλα , μπύρα, ή οποιοδήποτε συνδυασμού αυτών. Μερικές φορές με μια γέμιση, π.χ. σοταρισμένα κρεμμύδια, μανιτάρια ή βραστά αυγά. Η κροκέτα διαμορφώνεται συνήθως σε κυλινδρικό, ή ωοειδές σχήμα και στη συνέχεια τηγανίζεται . Η κροκέτα (από τη γαλλική κροκέ , «να τραγουδήσει») κέρδισε την παγκόσμια δημοτικότητα, τόσο ως λιχουδιά όσο και ως γρήγορο φαγητό .

Η αλήθεια είναι ότι κάθε λαός είχε τις δικές του συνταγές και παραλλαγές όμως οι Γάλλοι είναι αυτοί που παίρνουν τα εύσημα καθώς ήταν οι πρώτοι που συνταγογράφισαν αυτό το προϊόν, το 1691 από τον σεφ του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου XIV και χρησιμοποιώντας συστατικά όπως τρούφες , γλυκά και τυρί κρέμας .

ΟΙ ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ

Στο Βέλγιο σχεδόν κάθε εστιατόριο προσφέρει κροκέτες .Οι δύο πιο δημοφιλείς παραδοσιακές βελγικές συνταγές έχουν μια  κρεμώδη γέμιση μπεσαμέλ  αναμειγμένη με γκρι γαρίδες«Garnaalkroketten / croquettes de crevettes» ή τυρί «kaaskroketten / croquettes de fromage». Ως κύριο πιάτο σερβίρονται συνήθως με σαλάτα, τηγανητό μαϊντανό και ψωμάκια. Αρκετοί τολμηροί σεφ πειραματίστηκαν με την κλασική φόρμουλα, προσθέτοντας σπαράγγια, κατσικίσιο τυρί και μπύρα.

Στην Ιαπωνία ένας συγγενής της κροκέτας, γνωστός ως korokke [5] (コ ロ ッ ケ) είναι ένα πολύ δημοφιλές τηγανητό έδεσμα, ευρέως διαθέσιμο σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία, καθώς και από ειδικευμένα καταστήματα korokke . Σε γενικές γραμμές, έχει σχήμα πατάτας, αποτελείται κυρίως από πατάτες με κάποια άλλα συστατικά όπως λαχανικά (π.χ. κρεμμύδια και καρότα) και ίσως λιγότερο από 5% κρέας (π.χ. χοιρινό ή βοδινό κρέας). Συχνά σερβίρεται με σάλτσα tonkatsu (と ん か つ).

Στην Ιταλία, το crocchette (που ονομάζεται στο νότο ως crocchè ) γίνεται κυρίως με θρυμματισμένες πατάτες ή λαχανικά, όπως μελιτζάνες ( crocchette di melanzane ). Προέρχονται από τη Νάπολη και τη Σικελία και σερβίρονται ως συνοδευτικά στις πιτσαρίες σε όλη την Ιταλία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://en.wikipedia.org/wiki/Croquette

Για να δείτε περισσότερα για την εταιρία μας  κάντε κλικ στον σύνδεσμο:http://mrcroket.gr/etairia/